Jag hade en lång och invecklad diskussion med en god vän om just om man som Dominant har en undergiven sida, och då givetvis tvärtom också.

Först så inriktade jag mig på att jag som Dominant inte har någon undergiven sida om man ser på det utifrån min roll inom BDSM. Men det inte så min påstridiga vän menade.

Hon menade hur man är som person i livet.

Där var jag böjd att hålla med henne. Det är ganska vanligt att väldigt Dominanta personer är undergivna i sitt sexuella liv. Och tvärtom så klart.

Men har jag en undergiven sida i mitt yrke? Ja, det har jag nog. Eller snarare en masochistisk sida. Jag jobbar med kundvård. Så gissa hur mycket skit man får ta där vissa dagar! Är en kund missnöjd så är det jag som får hantera det. Njuter jag av det? Nej, inte direkt. Men jag njuter av att få kunden nöjd och glad igen. Där kan jag relatera till min undergivna sida i så fall. Men det är inte så att jag automatiskt bend over and get assfucked bara för att en kund är sur. Men för att få en kund nöjd och glad kan jag faktiskt behöva ta fram min Dominanta sida och markera tydligt att nu har du nått min gräns. Jag säger helt enkelt stopp (eller Rött som är mitt stoppord när jag inom BDSM).

Kan jag då vara undergiven på jobbet eller privat? Ja, det händer. Om min chef ger en direkt order så är det klart jag utför jobbet (även om det händer att jag säger nej). Mest för att jag älskar mitt jobb och ser ett stort nöje att göra ett bra jobb. Här ser jag tydligt likhetstecknen till att vara undergiven inom BDSM. Som undergiven ligger det i ens natur att vilja få sin Master på gott humör och nöjd med ens insats.

Men inom BDSM då? Är jag undergiven där med? Nej, det vill jag inte påstå. Vi kom in i diskussionen att jag som Dominant kunde sätta mig in i hur den undergivna känner sig. Det handlar inte om att vara undergiven. Det handlar om att man har utvecklat sin EQ (Emotionell Intelligens) och kan transformera en annan persons känslor och upplevelse till ens egen person.

Så då vänder vi på det. Kan en undergiven ha Dominanta sidor? Ja, helt klart. Jag kan relatera till Jessica. Hon är definitivt undergiven rent sexuellt. Men om jag trampar henne på tårna eller hon känner sig kränkt privat, ja då blir hon oftast förbannad eller jäkligt kort i tonen mot mig. Det går inte att misstolka. Och skulle jag då försöka gå in och vara Dominant så blir det bara värre. Tro mig, jag har testat av henne. 🙂

Så helt klart har Jessica en Dominant sida i sig också.

Min vän däremot är switch sexuellt. Så hon är ju redan hopplöst förlorad på båda sidorna. Men rent yrkesmässigt så är hon mer undergiven som jag uppfattar det. Kan bero på att hon är timanställd. Då får man tåla att ta en massa skit. Men ändå… Hon har både Dominanta och undergivna drag som person (utanför BDSM).

Så vad är då slutklämmen?

Jo, man kan vara både Dominant och undergiven i en och samma person. Både privat och inom BDSM. Men man kan även separera de två olika läggningarna och särskilja på dem mellan privat och sexuellt.

Hur är du?