Alla vet vi säkerligen vad en rebound är. Men hur påverkar det när man lever i en polyrelation? Behöver man en rebound om man redan har en annan relation?
Enligt Wikipedia som källa beskrivs det så här;

”A rebound is an undefined period following the breakup of a romantic relationship.”

Jag tycker det stämmer att den tid efter en relation har avslutats tills man känner sig redo att träffa någon ny så kan det behövas en reboundperiod. Man kan behöva reparera sig själv mentalt men också sexuellt. För vi vet att inget kan få en att känna så lite lust som när man blivit ratad och bortvald. Har dessutom relationen avslutats lite smutsigt, med bråk, hårda ord, brutna löften och avsaknads av sex så påverkar det rebounden.

Men hur fungerar det då i en polyrelation om den primära relationen tar slut? Blir en av de sekundära relationerna då en primär automatiskt? Vad hände med den primära relationen om en sekundär relation avslutas?

Alla avslut påverkar en personligt i olika grad, men även strukturen i en polygruppering. Att en sekundär blir primär är inte självklart, det beror helt på vad som efterfrågas och erbjuds. Det kan bli att där finns mer tid att träffas när det är färre relationer och då utvecklas relationen eller så består den av vad man tidigare sökt och kommit överens om. Eller kanske den med avslutas, för att lusten under rebounden är låg och självkänslan och orken försvinner.

Men den primära relationen då? Den som alltid finns där och som ingår i vardagslivet? Den man delar hushåll och stabiliteten med? Finns den kvar? Förhoppningsvis består den av en stabil grund och klarar av en förändringsprocess.
Det kan vara positivt att se sin partner avsluta en osund eller icke fungerande relation och har man ett transparent och ärligt förhållande vet man vad som händer i de andra relationerna men med stor sannolikhet kan man läsa av det för det är svårt att dölja sorgen och besvikelsen som kommer innan, under, men även efter uppbrottet.

Uppbrottet följs oftast av ilska, besvikelse och lättnad. Och när lättnaden väl kommer är det en skön känsla för alla, lite ro, man har inte det skavet i relation längre. Det är här rebounden kommer in. Man ser hur ens partner blir låg i energi och inte känner någon direkt lust för något, även om relationen är bra, kanske till och med bättre än någonsin och utvecklas i den riktning båda vill.
Denna perioden kan vara slitig för den partnern som inte går igenom rebounden, som en sekundär-rebound-period.

Men det blir bättre, plötsligt kanske där kommer ett litet flörtande eller man märker av att där är någon som väcker intresse, men det är inte en själv utan en helt ny relation som har börjat ta form med allt vad det innebär. Helt plötsligt är din partner nykär. För den som genomgår rebounden kan det upplevas att allt är som vanligt för under denna perioden för man är ju bara sig själv, precis som vanligt fast med sin sorg. Man försöker varje dag hittat en form där man kan ta sig vidare utan den avslutade relationen både praktiskt men också emotionellt som vid alla uppbrott. Efter en tid hittar man det och man landar i en acceptans och ett nytt lugn. Man börjar känna sig hel.

Vi har väl alla hört rådet från alla runt omkring en efter ett uppbrott – du måste ut på marknaden igen, komma igång…
Plötsligt är allt det intressant igen, man börjar lyfta blicken och se sig om, kanske flörtar med någon på vägen till jobbet, ser över in Tinder profil, njuter av en komplimang från en främling, man känner sig sedd. Man kommer hem och kan berätta om detta – man kanske till och med börjar bli lite förälskad i någon ny bekantskap.

Under denna perioden bör man oavsett om du är primär eller sekundär vara beredd på att det kommer vara en period som påverkar den befintliga relationen mycket. En period där du kanske inte känner igen din partner, även om allt är som vanligt i er relation. Din partner kommer med stor sannolikhet inte vara medveten om förändringen som hen går igenom. Detta kommer vara en period som påverkar er båda mycket.

Finns det något knep för att att ta sig genom en sådan här sak? Ja, knepet är som alltid i en polyrelation. Kommunikation! Prata med varandra. Hitta vad det är som skaver i relationen. Berätta hur ni känner. Förklara hur du reagerar på det hela. Oavsett om det är du som är den som går genom en rebound eller inte.