De mest vanliga frågorna och reaktionerna från omgivningen när flersamhet kommer upp är:

  • Blir ni inte svartsjuka?
  • Jag förstår inte hur du kan dela hen med andra
  • Jag skulle aldrig tillåta det
  • Om jag hade tillåtligt det ska jag bestämma vem hen träffar
  • Då hade jag inte velat veta något om vad dom gör

Något som har fastnat hos mig är en kommentar jag läste i en tråd på Familjeliv angående poly för längesedan. Det handlade om en man som började träffa andra och frun i detta fallet sökte information om hur hon/dom skulle hantera detta.

Bestäm att han får ha sex med vem han vill men att han inte får bli kär i någon annan.

Har det någonsin fungerat?
Hur monogam, gift, ärlig, kontrollerande, bra man är som person så kan man inte hindra någon från att bli kär!
Man kan begränsa möjligheten genom att kontrollera umgänget och med en attityd att det inte är okej. Självklart kan man vara överens om att det är vi två ingen annan. Att vi är i en monogam relation.

Men kan det hindra någon från att bli kär? Nej.
Kan det hindra någon från att ha sex med någon annan? Ja.

Jag känner inte att jag delar min partner med andra, däremot finns det andra relationer för oss båda som är både sexuella, amorösa och framförallt viktiga. Viktigt för oss är friheten att få utforska och själv få bedöma vad en relation innebär eller vad den skulle kunna utvecklas till. Fokuset i vårt förhållande är som i alla välmående relationer vardagen. Det vill säga; Vad ska vi ha till middag ikväll? Köper du toapapper på vägen hem? Var ska vi hitta på när vi har semester? När kommer du hem ikväll?

Sen att det även ingår en planering kring veckan där en av oss kanske ska på en dejt, umgås med en annan partner eller jobba över, det är en del av vardagen och det är lika viktigt för att diskutera hur utbildningen på jobbet gick som hur det kändes på dejten.

Vi är båda 100 % närvarande och känslomässigt investerande i Vi:et. Det finns inte en gräns för Vi:et bara för att det finns fler relationer. Vi delar livet och där ingår fler personer, inte bara varandra, utan med andra.