Ska man bestraffa dåligt beteende eller belöna bra beteende?

Ja, det är själva grundfrågan i detta inlägget. Får väl erkänna att jag kan se fördelar och nackdelar med båda varianterna. Oavsett så krävs det att man redan innan är överens om spelreglerna. Sen kan man alltid slänga in lite överraskningsmoment om den andre parten har gjort något utöver det vanliga och skulle förtjäna… Just det! Belöning eller bestraffning? Börjar du se frågeställningen?

Belöna ett bra beteende eller gott uppförande är grundläggande för att få det som är positivt att fortsätta vara positivt. Det ”utsätts” vi alla för dagligen. Vi gör det med våra barn, våra husdjur, i arbetslivet och så vidare. Att belöna något som är positivt för oss människor att vilja prestera ännu mer.
För visst har du väl sagt eller hört;

”Äter du upp så får du efterrätt”

En klar belöning. Dock med det lilla problemet att om jag äter upp, vad det nu månde vara, så kanske jag inte orkar efterrätten. Men det är ju mer mitt problem än den som utlovat belöningen. (Och här kom en liten hint på hur man kan använda belöningar som straff med).”Äter du upp så får du efterrätt”

Den som får en belöning tenderar till att vilja upprepa beteendet för att uppnå samma belöning, eller en ännu bättre belöning. Inom psykiatrin kallas detta för beting och det vanligaste och mest välkända är Ivan Pavlos experiment på hundar – Pavlos hundar
Hela experimentet gick ut på att varje gång man gav hundarna mat så plingade man i en klocka. Efter ett tag så såg man att när man plingade i klockan så började hundarna dregla för de visste det var mat. Ganska förenklat förklarat. Oavsett så är det påvisat att det fungerar även på människor. Herr Ivan Pavlov gjorde även liknande experiment på människor, men det pratas det oftast lite tystare om. Men resultatet var detsamma.

Som många vet går det frambringa mycket med belöningar via beting. Det är ett bra sätt att öka på gott uppförande. Men motsatsen då? Kan man ge straff istället för belöning om någon gjort något bra? Ja, klart man kan. Men då är det nog mest för man vill ge personen ett mindfuck eller jäklas. Tror inte man uppnår så positiva resultat i längden på det sättet. Och varför skulle man vilja bestraffa något som är positivt? Man vill väl förstärka det som är bra och få bort det som är dåligt?

Men straffa bort dåligt beteende, går det? Absolut. Det fungerar på samma sätt som belöning. Det som är negativt för mig som person får en att inte vilja upprepa det beteendet. Dvs negativt beting.
Men tror att det man oftast glömmer i bestraffningen är att det måste finnas en tydlighet om varför man får straffet. Samt vad man ska/kan göra för det inte ska upprepas. Ett exempel;

”Du får tio slag med rotting för varje svordom du säger”

Tydligt. Och för att förstärka det så kan den som tar emot straffet själv räkna slagen. Får det personen att sluta svära? Förmodligen, om personen nu inte vill ha en jäkla massa slag av rottingen. För då är det motverkat syfte. Då är det fel sorts straff. Och nu börjar det bli intressant! Kan man se till att få straff för att det som utdelas inte ses som straff utan belöning? Eller att man gillar förnedringen i själva bestraffningen?

Är man masochist så är att få smärta det man vill. Kan man då medvetet göra fel för att få straff? Helt klart! Det är inte alls ovanligt och man kan lägga in det i kategorin ”Topping from bottom”. Det vill säga den undergivna vet hur den ska ”använda” sin dominant för att få som den vill.
Men om man nu kommer på att masochisten svär som en borstbindare för att få känna på rottingen, vad gör man då? En variant är att man sätter upp en pott, låt säga 50 rapp av rottingen. För varje svordom försvinner 10 rapp från potten. Då lär det inte vara lika kul att svära för belöningen, dvs få slag av rottingen, uteblir. Omvänd psykologi med andra ord, men fortfarande belöning för att inte svära.

Resultatet av ett straff måste vara tydligt för mottagaren av straffet. Random straff utan anledning ger bara förvirring och inget som bygger upp bra beteende eller tar bort dåligt beteende. Precis på samma sätt som en belöning måste vara tydlig varför man får den. I alla fall om man vill bygga på saker som är positiva. Spontana belöningar som man får för ”jag känner för det” är ju alltid trevligt.

Kan man misslyckas med med belöning och bestraffa? Absolut! Är man inte konsekvent så ger det inget i längden. Är det OK att svära ibland men inte vid andra tillfällen, hur ska man då veta när det ger straff eller inte? Att vara konsekvent underlättar för alla inblandade. Samt att det är lättare att komma ihåg regler som är tydliga. Att hitta på nya regler och undantag löpande för att det passar dina egna syften ger inget förtroende.

Utan konsekvens finns det ingen anledning att ha regler. Det är hela syftet med att ha den här typen av överenskommelser. Men tänk på att alla är vi olika, det som funkar för dig kanske inte funkar för någon annan. Jag ger inte några svar på hur du och din partner ska göra. Det får ni själv komma på och lista ut. Även om straff kan vara kul för båda så tänk på att belöningar behövs också.
Kom överens om reglerna, vad som är syftet, vad som ger belöning och/eller straff. Det viktigaste är att ni är överens och att ni samtycker. Att bara hitta på regler som inte fyller någon funktion finns det heller ingen anledning att göra. Det är definitivt inte konsekvent.

Lite sammanfattning skadar nog inte.
Bestraffning eller belöning, vilket ger mest nytta? I min värld belöning. Men att bestraffning har sin funktion med.
Vad ska man bestraffa? Dåligt beteende. Slarv. Vet man vad som gäller så är det inte så svårt att påvisa när straff kan behövas.
Vad ska man belöna? Bra beteende. Gott uppförande.
Vad är en belöning då? Ja, det är upp till er. Kan vara allt från smisk till lördagsgodis.
Vad är en bestraffning då? Samma här, allt från smisk till att inte få lördagsgodis.

Nu till det viktigaste! BDSM är kul! Detta ska vara roligt och givetvis med samtycke.